• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Labinu 1. mjesto Udruge gradova u RH u području suradnje s građanima i civilnim društvom

Objavljeno .

Na danas održanoj konferenciji gradonačelnika Grada Labina TuliaDemetlike predstavljen je projekt „Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Labin“, projekt koji je Grad Labin u suradnji s Centrom za inkluziju i podršku u zajednici kandidirao na natječaj INpuls (Inovacije i najbolja praksa u lokalnoj samoupravi) Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

Program INpuls – Inovacije i najbolja praksa u lokalnoj samoupravi pokrenut je u studenom 2012. godine s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi. Tijekom razdoblja nominacija najbolje prakse Udruga gradova zaprimila je 71 nominaciju iz 27 gradova za priznanje INpuls u pet područja ocjenjivanja – energetska učinkovitost, poticanje gospodarskog razvoja, suradnja s građanima i civilnim društvom, zaštita okoliša i prostorno uređenje te predškolski odgoj.

Projekt „Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Labin“ je ocijenjen kao najbolji u Hrvatskoj u području suradnje s građanima i civilnim društvom. U finalu s Gradom Labinom bili su projekti Grada Rijeke “Web portal: penzici.rijeka.hr” i Grada Zaboka “Logopedski kabinet, a završna konferencija programa INpuls i dodjela nagrada održana je jučer u Zagrebu.
"Razvijenost jedne lokalne zajednice velikim se dijelom mjeri osjetljivošću prema osobama s invaliditetom. Cilj Grada Labina kao lokalne zajednice koja brine za svoje građane je stvoriti uvjete da život osoba s invaliditetom bude što kvalitetniji i ugodniji, da budu ravnopravni sa svim ostalim građanima i integrirani u društveni život zajednice u kojoj žive", rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika.

Naglasio je da je u kategoriji suradnja s građanima i civilnim društvom bio kandidiran ukupno 31 projekt te je osvojeno prvo mjesto još jedna potvrda da Grad Labin kao lokalna zajednica brine za osobe s invaliditetom i intenzivno radi na poboljšanju kvalitete njihova života.

Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika s velikim zadovoljstvom  predstavila je projekt koji je započeo još 2009. godine uspostavom suradnje s udrugom Centar za inkluziju i podršku u zajednici iz Pule kroz program „Naša dnevna zajednica“ koji se svakodnevno odvija u prostorijama Centra „Liče Faraguna“ za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus. Nakon toga, željelo se još više - osobama s invaliditetom pružiti priliku za zapošljavanje i uključivanje na tržište rada. 2011. godine projekt uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada nazvan INpromo, čiji je nositelj Centar za inkluziju i podršku u zajednici Pula, sufinanciran je od strane fondova Europske unije i tu je uz podršku Grada Labina i Istarske županije uređen prostor u prostorijama bivšeg učeničkog doma (RIŠ) i nabavljena oprema za obavljanje krojačko-šivačkih poslova. „Vjerujem da se ovim projektom, koji je prepoznat i na nivou Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, i svim aktivnostima koje su mu prethodile uspjelo promijeniti stav i predrasude kod poslodavaca naspram zapošljavanja osoba s invaliditetom te podići kvalitetu života naših sugrađana“, rekla je Eni Modrušan.

Konferenciji za medije prisustvovali su predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula Marko Perkov i tajnik Ozren Catela te voditeljica radnog pogona u Labinu Marinela Benžić. Predsjednik Centra istaknuo je kako u Hrvatskoj dosada nije pokrenuta nijedna radna jedinica u ovom obliku te je izrazio zadovoljstvo što je pogon nastavio s radom i nakon završetka sufinanciranja od strane fondova Europske unije.

Naša dnevna zajednica i radionice za djecu s posebnim potrebama

Intenzivnija skrb za invalidne osobe i osobe s poteškoćama u razvoju u Labinu započela je 2004. godine osnivanjem Udruge za osobe s invaliditetom Labin. Od tada po do danas učinjeni su brojni koraci u dizanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u Labinu uključene su u programe Centra za inkluziju i podršku u zajednici kroz dnevnu i radnu okupaciju, a brojni pomaci učinjeni su i u uklanjanju fizičkih barijera u gradu.  

Od 2009. godine u Labinu djeluje udruga Centar za inkluziju i podršku u zajednici koji provodi program „Naša dnevna zajednica“ u prostorijama Centra „Liče Faraguna“ Labin za osobe s intelektualnim teškoćama. Glavni cilj programa „Naša dnevna zajednica“ je povećati kvalitetu života i prevenirati institucionalizaciju osoba s invaliditetom iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus, te razviti i implementirati kvalitetne socijalne usluge i omogućiti dostupnost usluga korisnicima u potrebi.

Aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta su svakodnevne i to šest sati dnevno, a održavaju se i prema potrebi subotom i nedjeljom. Programom su predviđene socijalizacijske, radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti te inkluzivno-edukacijske radionice. Korisnici projekta nisu institucionalizirani već ostaju u svom domu i zajednici odnosno svom prirodnom okruženju, a obiteljima je pružena individualizirana podrška. Program je za korisnike potpuno besplatan.

Osim toga, kroz projekt Labin Zdravi grad osiguravaju se sredstva za održavanje Radionice za djecu s posebnim potrebama jednom tjedno koju održava učitelj defektolog u prostorijama Centra „Liče Faraguna“. Cilj radionice je druženje djece, kreativno izražavanje, društvena integracija i slične aktivnosti .

Također, jednom tjedno provodi se fizioterapija – korektivna gimnastika za djecu s posebnim potrebama koju provodi fizioterapeut u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Dr. Lino Peršić Labin, a kojima se održava motorička sposobnost djece. Suradnja učenika osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ sa Centrom „Liče faraguna“ održava se redovitim posjetima učenika osnovnih škola Centru i druženjem s korisnicima Centra. Gradsko vijeće mladih kroz svoj program održavanja sjednica više se puta dotaklo teme „Osobe s invaliditetom u Gradu Labinu“ a i često su organizirane posjete članova Gradskog vijeća mladih Centru „Liče Faraguna“.

Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Centar za inkluziju i podršku u zajednici i Grad Labin uz financijsku potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanja pokrenuli su 2011. godine projekt „IN.promo – uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada”.U sklopu projekta formiran je posebni pogon, Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom gdje je danas zaposleno 8 osoba s invaliditetom s područja Grada Labina i okolice i 2 volontera na šivačko – krojačkim poslovima (šivanje i oslikavanje raznih oblika platnenih vrećica, radne odore, plahti, pregača, papuča i sl.). Radno-zaštitna jedinica okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama starije od 21. godine života koji žive u roditeljskom domu na području Grada Labina.

Aktivnosti za korisnike organiziraju se svakim radnim danom od 8 do 15 sati i na taj način povećava se razina individualne osposobljenosti za samostalan život korisnika, smanjuje društvena izoliranost, povećava opseg te dostupnost već postojećih oblika podrške u Gradu Labinu i povećava potpora obiteljima. Prostori Radne jedinice nalaze se u prostorima nekadašnjeg učeničkog doma u Labinu - kompletno su adaptirani i opremljeni potrebnim strojevima i namještajem za potrebe rada osoba s invaliditetom.

Grad Labin u svom Proračunu osigurava 160.000,00 kuna godišnje za djelovanje Radno-zaštitne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom i programa „Naša dnevna zajednica“. U 2011. godini nabavljeno je kombi vozilo za polaznike labinskog Centra za inkluziju i podršku u zajednici. Sredstva za kupnju kombi vozila vrijednog 105 tisuća kuna osigurali su Grad Labin (60.000 kuna), Centar za inkluziju i podršku u zajednici (30.000 kuna) te pravne osobe putem donacija.

Uklanjanje postojećih barijera te prilagođavanje javnih prostora potrebama invalidnih osoba

Grad Labin blisko surađuje sa Udrugom osoba s invaliditetom Labin te prilikom realizacije infrastrukturnih projekata vodi brigu o uklanjanju postojećih barijera te prilagođavanju javnih prostora potrebama invalidnih osoba. Parkirna mjesta za osobe s invaliditetom označena su na svim frekventnim mjestima u gradu (ispred zgrade Doma zdravlja, osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“, Srednje škole Mate Blažine, ispred većih trgovačkih centara i na ostalim frekventnim punktovima) te ispred stambenih zgrada na kojima se pokazala potreba.

Udruga osoba s invaliditetom Labin u suradnji sa Gradom Labinom i Policijskom postajom Labin vrši redovitu kontrolu poštivanja označenih parkirnih mjesta za invalide na području grada. Udruga je 2010. godine uselila u novouređene prostorije u Poduzetničkom inkubatoru Labin koje im je dodijelio Grad Labin. Također, vrijedan projekt realiziran u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom je prilagođavanje Osnovne škole Matije Vlačića osobama s invaliditetom pa je tako ta osnovna škola Škola bez barijera - u potpunosti prilagođena za nesmetano pohađanje nastave učenika s poteškoćama u kretanju.

Naime, 2010. godine ugrađen je elevator (jolly), a još 2006. godine izvedena je rampa, odnosno prilaz na ulazu u školu te su godinu kasnije uređeni sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom u prizemlju i na katu škole.
Kroz socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom,osim što obitelji osoba s invaliditetom ostvaruju pravo na subvenciju troškova stanovanja, obuhvaćen je i prijevoz djece s posebnim potrebama u Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda - Pula, te pomoć u nabavci ortopedskih pomagala.
 
Igralište radosti

Posljednji realizirani projekt za djecu s posebnim potrebama je dječje igralište koje su sami učenici nazvali „Igralište radosti“ uređeno u dvorištu Centra Liče Faraguna i u dijelu dvorišta Osnovne škole Matije Vlačića, a koje povezuje ove dvije škole i koje je dijelom prilagođeno djeci s posebnim potrebama.

Grad Labin u tu svrhu u svom je proračunu osigurao sredstva u iznosu od 120.000,00 kuna, a ostatak sredstava, čija ukupna vrijednost iznosi 188.932,94 kune, pokriven je financijskom podrškom Gradskog društva Crvenog križa Labin (50.000,00 kuna), Mjesnog odbora Donji Labin (7.000,00 kuna), Plesnog studia „CoolStep“ (1.000 kuna) te donacijom naših sugrađanki koje su nastupom na glazbenom showu «Pjevaj moju pjesmu» osigurale 10.000,00 kuna za njegovu realizaciju. Realizacija ovog projekta potvrda je kontinuirane uspješne suradnje Grada Labina sa civilnim sektorom, mjesnim odborima i zajednicom u cjelini.

 

  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.