• img1
 • img1
 • img1
 • img1
 • img1

16. Škola demokracije, u sklopu 20. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja

Objavljeno .

Svake se godine početkom mjeseca srpnja, u okviru 20. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja, održavaju radionice međunarodnog projekta Škole demokracije-Vijeća mladih uz nazočnost i partnera u projektu iz Sandnesa (Norveška).

Organizatori Tečaja su Hrvatska mreža zdravih gradova, Škola narodnog zdravlja «ANDRIJA ŠTAMPAR», projekt «Labin-Zdravi grad» i Srednja škola Mate Blažine-Labin, a održava se pod pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Labina I Hrvatske mreže zdravih gradova.

Tečaj Škole demokracije okrenut je potrebama i mogućnostima mladih kojima treba
demokratično okruženje i dobre društvene prilike da bi razvili svoju kreativnost, perspektivu,
društveni angažman, odgovornost i suradnju kroz:

 • uključivanje mladih u život škola i šire društvene zajednice da bi utjecali na pozitivne promjene životnog okruženja i uvjeta života preko učeničkih vijeća, gradskih vijeća mladih, udruga, savjeta mladih, javnim iznošenjem svojih potreba, interesa i zahtjeva prema lokalnoj zajednici;
 • debatne klubove kao metode učenja i prakticiranja argumentiranog govora za i protiv,racionalne rasprave, kulture dijaloga i javne komunikacije;
 • edukativna plansku igru “Lokalna samouprava”, alternativnu metodu za usvajanje znanja o političkom sustavu Republike Hrvatske, simulaciju parlamenta i obrazovanje mladih za aktivno sudjelovanje u rješavanje društvenih i vlastitih potreba te njihovo uključivanje u proces odlučivanja na razini lokane zajednice;
 • aktivnosti vezane uz prevenciju ranog pijenja alkohola i nasilja među mladima;
 • senzibiliziranje ekološke svijesti kod mladih, približavanje učenika prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja okoliša i prirodne baštine.

Radionice se ove godine održavaju od 4. do 6. srpnja 2013. godine na temu prevencija nasilja u školama, elektroničko nasilje (cyberbullying) i primjeri dobre prakse prevencija iz Hrvatske, Norveške i Italije. Radionica je namijenjena učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Zdravih gradova RH i Sandnesa (Norveška), članovima školskih i učeničkih vijeća te gradskih učeničkih vijeća i vijeća mladih, savjeta mladih, udruga mladih i sl. Radni jezici radionice su engleski i hrvatski. Na mrežnim stranicama Labin Zdravog grada  http://www.labin-zdravi-grad.hr/index.php/izbornik-projekti/medunarodna-skola-demokracije i Srednje škole Mate Blažine u rubrici PROJEKTI možete se informirati o ovom međunarodnom projektu, pročitati najavu susreta kao i programe prošlogodišnjih radionica http://www.ssmb.hr/293/democracy-schools-youth-parliament).

Prijave za radionicu su moguće putem Hrvatske mreže zdravih gradova, dr. Selmi Šogorić, nacionalnoj koordinatorici Mreže zdravih gradova, te, Čedomiru Ružiću, ravnatelju Srednje škole Mate Blažine – Labin i izvršnom direktoru tečaja ispunjavajući obrazac prijave na http://www.ssmb.hr/293/democracy-schools-youth-parliament) i šaljući ga e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na fax ravnatelja: 052/851-522, s obzirom da je broj sudionika ograničen. Za sve dodatne informacije nazovite školu na brojeve 052/856-277 ili mob: 098421547.

 • grad_labin
 • istra
 • mrezazdravihgradova
 • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.