• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Gradsko vijeće mladih posjetilo Hrvatski sabor

Objavljeno .

Vijećnici Gradskog vijeća mladih iz osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ te Srednje škole Mate Blažine u pratnji voditeljica, i članovi Savjeta mladih Grada Labina, jučer su u organizaciji Labin Zdravog grada, posjetili Sabor Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta Saboru dočekala ih je gđa. Sanja Šurina i provela kroz Sabor objašnjavajući im temelje postojanja Hrvatskog sabora kao najviše zakonodavne instance u Republici Hrvatskoj, njegovu funkciju, povijest i značaj. Učenike je provela kroz sale za sastanke u kojima se dočekuju najviši državni dužnosnici iz drugih zemalja, salu u kojoj se održavaju konferencije za medije te sale Ivana Mažuranića, bana Josipa Jelačića i drugih velikana. Objasnila im je rad pojedinih saborskih ureda i njihove funkcije.

Također, napomenula je kako aktualni, sedmi saziv Hrvatskog sabora koji je konstituiran je 22. prosinca 2011. godine, broji 151 zastupnika, od čega je u saziv uključeno 39 žena odnosno 26%, što je viši postotak u odnosu na protekle mandate.
Učenici su prisustvovali i plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora na kojoj se često vode žustre rasprave u postupku izglasavanja pojedinih Zakona i propisa. Nakon saborskog zasjedanja u sali bana Josipa Jelačića učenicima su se pridružili saborski zastupnici Valter Boljunčić (IDS) i PeđaGrbin (SDP).

Punih sat vremena učenici su tražili odgovore na pitanja vezana uz obrazovanje, modernizaciju i informatizaciju osnovnih i srednjih škola, način rada Hrvatskog sabora i razlozima ulaska saborskih zastupnika u politiku, pitanjima teritorijalnog ustroja države nakon ulaska Hrvatske u EU, razlozima izostanka zastupnika sa sjednica, jesu li zadovoljni načinom funkcioniranja Sabora, jesu li građani dovoljno uključeni u rad Sabora i jesu li građani zadovoljni radom Sabora i njima kao saborskim zastupnicima. Zastupnici su strpljivo i na jednostavan, učenicima razumljiv način, odgovarali na mnogobrojna pitanja.

Nakon posjeta Hrvatskom saboru učenici su se uputili u galeriju Klovićevih dvora gdje su uz stručno vodstvo galerije obišli izložbu Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz. Izložba donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeća., osnivača kubizma, slikara, kipara, grafičara i više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje velikog stvaratelja modernizma. Vrlo impresivna i zanimljiva izložba Pabla Picassa, koja donosi njegov golemi opus kroz više stvaralačkih faza: "modru", "ružičastu", "kubističku", "klasičnu", "nadrealisitčku" i "ekspresionističku, ostaje otvorena do 7. srpnja 2013. godine.

  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.