OPĆI PODACI

Centar za inkluziju i podršku u zajednici

NAZIV PROGRAMA

Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Labin

PODRUČJE RADA

Centar za inkluziju i podršku u zajednici i Grad Labin uz financijsku potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanja pokrenuli su 2011. godine projekt „IN.promo – uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada”. Radno-zaštitna jedinica okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama starije od 21. godine života koji žive u roditeljskom domu na području Grada Labina.

CILJEVI RADIONICE-PROJEKTA

Glavni cilj projekta je osnažiti osobe s intelektualnim teškoćama za aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, te povećati njihovu kvalitetu života. Specifični ciljevi projekta su razvijati održivi model radnih aktivnosti kao pripreme za zapošljavanje, razvijati održivi model socijalnog poduzetništva u lokalnoj zajednici te informirati i senzibilizirati lokalni poslovni sektor i javnost na pravo za rad osoba s intelektualnim teškoćama i mogućnostima njihovog zapošljavanja.

PODACI O DOSADAŠNJEM RADU, AKTIVNOSTIMA I REZULTATIMA

Aktivnosti za korisnike organiziraju se svakim radnim danom od 8 do 15 sati. Osobe zaposlene u radnoj jedinici rade na šivačko – krojačkim poslovima (šivanje i oslikavanje raznih oblika platnenih vrećica, radne odore, plahti, pregača, papuča i sl.). Aktivnosti programa su:

1. Radne aktivnosti osoba s invaliditetom

- radno-proizvodne aktivnosti osoba s invaliditetom u Radno-zaštitnoj jedinici za zapošljavanje – izrada platnenih vrećica za osobnu, poslovnu i turističku namjenu te drugi krojačko-šivački poslovi (vršenje sitnih popravka - skraćivanje rukava, nogavica, popravak patenta, šivanje radne odjeće za kuhare i konobare, šivanje pregača, papuča, kapa, plahta, jastučnica, platnenih čizmica za Svetog Nikolu, platnenih torbica - držača za čaše povodom dočeka Nove godine u Fužinama, za čaše povodom manifestacija degustacije vina, torbica za staklenke za gljive i torbica za boce raznih veličina i oblika, šivanje odjeće za mažoretkinje, ručno oslikavanje platnenih vrećica, izrada preslikača za platnene vrećice i sl.).

2. Promicanje radnog uključivanja osoba s invaliditetom

- javne prezentacije projekta s ciljem senzibilizacije javnosti (nastupi na javnim mjestima, nastupi u medijima, sudjelovanje na sajmovima, javne prezentacije na skupovima i drugo),
- osnivanje i rad lokalne mreže za podršku zapošljavanju osoba s invaliditetom na području Grada Labina.

NASTAVAK AKTIVNOSTI I PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Radom Mreže za podršku zapošljavanja osoba s invaliditetom planiraju se sljedeće mjere i aktivnosti:

-    održavati motiviranost osoba s invaliditetom za aktivnim traženjem posla (organizacija motivacijskih treninga, provođenje ispitivanja o mogućnostima za zapošljavanje među osobama s invaliditetom),
-    provoditi edukaciju dugotrajno nezaposlenih osoba,
-    formiranje radnog centra kao modela pripreme za zapošljavanje osoba s invaliditetom,
-    senzibiliziranjem i poticanjem poslodavaca za zapošljavanje osoba s invaliditetom,
-    jačanje kapaciteta radno zaštitnih jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom, promicanjem uporabe proizvoda koje su izradile osobe s invaliditetom u radno zaštitnoj jedinici (organiziranjem javne prezentacije javnom i gospodarskom sektoru i građanima lokalne zajednice, organiziranjem medijskih nastupa u svrhu promocije proizvoda i zapošljavanja u radno zaštitnoj jedinici, izradbom promotivnog materijala i Internet stranice, prikupljanjem povratnih informacija o stavovima opće populacije spram zapošljavanja osoba s invaliditetom),
-    razvijanje novih radno proizvodnih aktivnosti i modela zapošljavanja (nadogradnjom postojećih radno proizvodnih aktivnosti, uvođenjem novih aktivnosti i novih modela zapošljavanja),
-    pružanje kontinuirane potpore djelovanja radno zaštitnih jedinica (osiguranjem korištenja prostora za rad bez naknade, osiguranjem korištenja javnih površina za predstavljanje aktivnosti bez naknade i osobnim promoviranjem aktivnosti radno zaštitne jedinice).

KOJE SADRŽAJNE CILJEVE BI SUDIONICI RADIONICE-PROJEKTA ŽELJELI POSTIĆI

Aktivnostima se povećava razina individualne osposobljenosti za samostalan život korisnika, smanjuje društvena izoliranost, povećava opseg te dostupnost već postojećih oblika podrške u Gradu Labinu i povećava potpora obiteljima.

KOJIM SE METODAMA RADIONICA – PROJEKT SLUŽI

Radno-proizvodne aktivnosti osoba s invaliditetom, javne prezentacije projekta s ciljem senzibilizacije javnosti i sl.

MJESTO I VRIJEME PROVOĐENJA AKTIVNOSTI RADIONICE-PROJEKTA

Prostori Radne jedinice nalaze se u prostorima nekadašnjeg učeničkog doma u Labinu - kompletno su adaptirani i opremljeni potrebnim strojevima i namještajem za potrebe rada osoba s invaliditetom, a aktivnosti su organizirane svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

GODINA OSNUTKA

2011.

DOB I BROJ IZRAVNIH KORISNIKA RADIONICE-PROJEKTA KOJI SU DOSAD SUDJELOVALI U AKTIVNOSTIMA I KOLIKO IH TRENUTNO SUDJELUJE U RADIONICI-PROJEKTU    

Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom danas zapošljava 8 osoba s invaliditetom s područja Grada Labina i okolice i 2 volontera.

  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.