NAZIV PROGRAMA    

Selektivno prikupljanje otpada

PODRUČJE RADA    

Edukacija učenika osnovnih škola o selektivnom prikupljanju otpada eko kvizom

CILJEVI RADIONICE-PROJEKTA    

Podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša i načinu sakupljanja otpada.

PODACI O DOSADAŠNJEM RADU, AKTIVNOSTIMA I REZULTATIMA    

Od početka 2008. godine komunalno poduzeće 1. Maj Labin provodi selektivno prikupljanje otpada tako što se u početku započelo s prikupljanjem papira, kartona te plastične i metalne ambalaže putem posebnih kontejnera na više lokacija u gradu, a koji se nakon toga baliraju. Od 2010. godine provodi se odvojeno sakupljanje otpada (papir, plastična i metalna ambalaža,te staklena ambalaža) po modelu "od vrata do vrata" putem višebojnih vrećica koje se dostavljaju na kućne adrese.

Selektivno prikupljanje otpada pod nazivom "od vrata do vrata" bazira se na odvajanju frakcija otpada već u kućanstvima na način da je svaka boja namijenjena posebnoj vrsti otpada na način:

PLAVA vrećica namijenjena je za novine, časopise, uredski papir, bilježnice, kartone.

ŽUTA  vrećica namijenjena je za isprane boce raznih napitaka i prehrambenih proizvoda (ulja, mlijeka i sl.), ambalažu deterdženata i šampona, čiste limenke i konzerve prehrambenih proizvoda.

ZELENA vrećica namijenjena za staklene boce koje ne prikupljaju trgovine, tegle, staklene čaše.

Svake se godine povodom 5. lipnja Svjetskog dana zaštite okoliša, u organizaciji Projekta Labin – Zdravi grad te u suradnji sa osnovnim školama Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ Labin i Udrugom „Put“ održava eko –kviz za učenike 4. razreda na tu temu. Učenici 4. razreda labinskih osnovnih škola međusobno se nadmeću u znanju na zadanu temu kroz pitanja i asocijacije, ali i u vještinama (potezanje konopa, skakanje u vreći).

Eko-kvizu prethodi edukacija na kojoj se učenici o važnosti selektivnog prikupljanja odnosno odvajanja otpada a koju provode aktivisti Udruge „Put“. Za tu specifičnu edukaciju izdan je i zasebni priručnik te interaktivni CD.

NASTAVAK AKTIVNOSTI I PLANOVI ZA BUDUĆNOST 

Nastavak višegodišnjih aktivnosti u sklopu programa.

KOJE SADRŽAJNE CILJEVE BI SUDIONICI RADIONICE-PROJEKTA ŽELJELI POSTIĆI

Podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša i načinu sakupljanja otpada.

KOJIM SE METODAMA RADIONICA – PROJEKT SLUŽI    

Edukacija.

MJESTO I VRIJEME PROVOĐENJA AKTIVNOSTI RADIONICE-PROJEKTA

Labin, razne lokacije

GODINA OSNUTKA    

2008.

DOB I BROJ IZRAVNIH KORISNIKA RADIONICE-PROJEKTA KOJI SU DOSAD SUDJELOVALI U AKTIVNOSTIMA I KOLIKO IH TRENUTNO SUDJELUJE U RADIONICI-PROJEKTA    

Učenici 4. razreda osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“

 

  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.