NAZIV PROGRAMA
Program radionica za roditelje “RASTIMO ZAJEDNO”, “RASTIMO ZAJEDNO PLUS” i “KLUB OČEVA RASTIMO ZAJEDNO”

PODRUČJE RADA
Program „Rastimo zajedno“ nastao je u okviru šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu “Prve tri su najvažnije”, a provodi se diljem Hrvatske. Program je namijenjen roditeljima najmlađe djece u dobi do četiri godine života, a svrha Programa je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj kompetentnosti roditelja i djeteta.


Program “Rastimo zajedno Plus” namijenjen je roditeljima predškolske djece s teškoćama u razvoju koji, suočeni s otežanim uvjetima podizanja svoje djece, imaju pojačane potrebe za informacijama i za osobnim osnaživanjem, te im je dodatna podrška i izmjena iskustava u grupi s drugim roditeljima koji imaju djecu s teškoćama iznimno dragocjena.
Program „Klub očeva Rastimo zajedno” namijenjen je očevima predškolske djece, odnosno osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu, a posebna se pažnja na radionicama posvećuje ulozi oca u ranom djetinjstvu zbog toga što očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života daju jedinstveni doprinos djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju.

 

CILJEVI RADIONICE-PROJEKTA
Glavni cilj Programa je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, upoznaju se sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja.

 

PODACI O DOSADAŠNJEM RADU, AKTIVNOSTIMA I REZULTATIMA
Psihologinja Anna Goreta Giannini i odgojiteljice Dajana Dobrić i Besima Hamzić, u lipnju 2017. godine trodnevnom su edukacijom namijenjenom stručnjacima za rani razvoj održanom u Rovinju osposobljene za provođenje Programa radionica za roditelje „Rastimo zajedno“. Dječji vrtića “Pjerina Verbanac” time je dobio svoj prvi tim koji je u mogućnosti sprovoditi ovaj Program. Roditelji Labinštine tako su se po prvi puta u našem gradu imali prilike uključiti u ovu vrstu programa usmjerenu na pružanje podrške ranom razvoju i poticajnom roditeljstvu, a s ciklusom radionica započele su u rujnu.


Nakon iznimno uspješne provedbe prvog ciklusa radionica kojom su voditeljice ishodovale i službene licence za daljnje provođenje ovog Programa, u svibnju 2018. godine voditeljice su se odlučile dodatno educirati za provođenje još dva sestrinska programa, “Rastimo zajeno Plus”, namijenjen roditeljima djece s teškoćama u razvoju te “Klub Očeva Rastimo zajedno”, namijenjen očevima djece predškolske dobi. “Klub Očeva Rastimo zajedno” započinje već u lipnju 2018. godine, a “Rastimo zajedno Plus” na jesen 2018. godine.


“Cilj nam je unaprijediti kvalitetu vrtića, a želja da naš vrtić postane mjesto gdje će roditelji moći uz stručno vodstvo i podršku osnaživati svoju roditeljsku ulogu i pritom se ugodno osjećati” poručuju voditeljice ohrabrujući time roditelje na uključivanje u radionice, napominjujući kako su na radionice dobrodošli svi roditelji, bez obzira na to da li su djeca polaznici Dječjeg vrtića.

 

NASTAVAK AKTIVNOSTI I PLANOVI ZA BUDUĆNOST
U planu je održavanje jednog do dva različita ciklusa godišnje kako bi što više zainteresiranih roditelja moglo uživati dobrobiti ovog Programa.

 

KOJE SADRŽAJNE CILJEVE BI SUDIONICI RADIONICE-PROJEKTA ŽELJELI POSTIĆI
Roditelji tijekom radionica
• razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo
• upoznaju bolje sebe kao roditelja
• prepoznaju načine na koje se odnose prema svojem djetetu
• te doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu.
Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima
• o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i
• o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja.

 

KOJIM SE METODAMA RADIONICA – PROJEKT SLUŽI
Na radionicama sudjeluje 8-12 roditelja, a koristite se različiti oblici rada, ovisno o cilju i sadržaju pojedine aktivnosti. Kratka predavanja uz PPT prezentacije, vježbe i rad na različitim zadacima izmjenjuju se s razgovorom na određenu temu i razmjenom iskustva u malim ili većim grupama. Svaka radionica „začinjena“ je i ponekom igrom i/ili kratkim filmom.

 

MJESTO I VRIJEME PROVOĐENJA AKTIVNOSTI RADIONICE-PROJEKTA
Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ Labin, jednom do dvaput godišnje ovisno o odazivu roditelja.

 

GODINA OSNUTKA
2017.

 

DOB I BROJ IZRAVNIH KORISNIKA RADIONICE-PROJEKTA KOJI SU DOSAD SUDJELOVALI U AKTIVNOSTIMA I KOLIKO IH TRENUTNO SUDJELUJE U RADIONICI-PROJEKTA
U 2017. godini sudjelovalo je 13 roditelja u Programu „Rastimo zajedno“, dok trenutno sudjeluje 11 roditelja u Programu „Klub očeva Rastimo zajedno“. Na jesen se planira formirati grupa za Program „Rastimo zajedno Plus“.
Iako je broj polaznika svakog ciklusa ograničen na 8-12 sudionika radi održavanja kvalitete s

  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.