NAZIV RADIONICE

Likovna radionica VINEŽ

 

PODRUČJE RADA

Likovno izražavanje

 

CILJEVI RADIONICE

Stjecanje znanja, razvijanje vještina i vizualne percepcije, poticanje kreativnosti - otkrivanje vlastitih likovno-umjetničkih sposobnosti, estetsko uređenje okružja, promicanje ekološke svijesti i humanih vrednota. Cilj radionice je i zainteresirati polaznike za lokalnu i svjetsku kulturno povijesnu baštinu i svijet likovne kulture te posljedično poboljšati kvalitetu provođenje slobodnog vremena.

 

PODACI O DOSADAŠNJEM RADU, AKTIVNOSTIMA I REZULTATIMA

Radionica je, od 2000.godine do danas, eksponirala svoj rad mnogobrojnim izložbenim  aktivnostima, suradnjom s ostalim radionicama, likovnim umjetnicima u Gradu Labinu i okolici. Tijekom božićnih i uskrsnih blagdana te prigodnih datuma (Majčin dan i sl.) polaznici radionice uveseljavaju bližnje i djelatnike svojim originalnim čestitkama i poklonima, bili su gosti izložbe likovne radionice Labin - Rabac u Pazinu, ugostili su ekološko društvo Žmergo iz Opatije čijim su polaznicima održali ekološki sat s predavanjem i praktičnom radionicom izrade recikliranog papira, posjetili su riječko astronomsko društvo i planetarij, bili su na izletu u Mošćeničkoj Dragi, sudjeluju u dijeljenju sadnica povodom Dana planeta Zemlje i izradi ekoloških plakata sa porukama o očuvanju čistoće okoliša, te u promidžbenim akcijama projekta Labin Zdravi grad.

 

NASTAVAK AKTIVNOSTI I PLANOVI ZA 2018. GODINU

Radionica će i dalje: sudjelovati u akcijama i projektima Labin Zdravog grada, sudjelovati na humanitarnim akcijama donacijom likovnih, ukrasnih dizajnerskih radova,  organizirati kvalitetno i kreativno provođenje vremena svojih  korisnika, a likovnim radovima (plakatima, čestitkama i sl.) obilježavati pojedine važne datume i blagdane,  organizirati izložbe radova svojih polaznika, estetski uređivati prostore u kojima se radionica održava i time pružati primjer ostalim korisnicima Doma o važnosti stvaranja i održavanja estetski lijepog okružja, promicati tradiciju te kulturne vrednote i podizati svijest o lokalnom, ali i svjetskom kulturnom naslijeđu.

 

OSTALO

Program Likovne radionice VINEŽ didaktičko-metodički obuhvaća: osnove crtanja, slikanja i trodimenzionalnog oblikovanja (oblici i boje) u različitim likovnim materijalima, istraživanje okoline, sakupljanje prirodnih materijala, korištenje reciklirajućih i ekoloških materijala u radu, komunikaciju s prirodnim ambijentom i arhitekturom te prenošenje u likovne medije, vježbe disanja, vizualizacije, individualne i grupne kreativne igre, stvaranje zajedničkog umjetničkog djela. Polaznicima se želi omogućiti izražavanje vlastitih ideja, misli, spoznaja i doživljaja iz svoga okruženja.

 

KOJE SADRŽAJNE CILJEVE BI SUDIONICI RADIONICE-PROJEKTA ŽELJELI POSTIĆI

Polaznici radionice žele kroz svoja druženja ostvariti kvalitetnije življenje, stjecati znanja i vještine koja će ih bolje pripremiti za stvarni život, aktivirati svoje sposobnosti, stjecati samopouzdanje. Višestruka korist je u poticanju mladih na zajedništvo i pripadnost unutar kojega se mogu slobodno i nesputano, a ujedno kreativno i tolerantno izraziti u svojoj cjelovitosti.

 

KOJIM SADRŽAJIMA I PITANJIMA SE BAVI PROJEKTNI TIM

Osobni razvoj, samospoznaja, samoizražavanje, terapijsko likovno izražavanje, tolerancija, međusobna suradnja, ekološka edukacija, angažman u estetskom uređenju okružja.

 

KOJIM SE METODAMA RADIONICA-PROJEKT SLUŽI

Didaktičke metode: analitičko promatranje, likovni scenarij neobične ideje i kreativne igre, metoda razgovora, demonstracija, usmeno izlaganje, rad s tekstom te likovne metode: građenje, razlaganje, kombiniranje i variranje. Koriste se različite likovne tehnike crtanja, slikanja, prostorno-plastičnog oblikovanja (papir-plastika, glina, gips i sl.), različite perspektive rješavanja likovnog problema, vježbe disanja, relaksacije, vizualizacije,vježbe improviziranja-kreativnost.

 

MJESTO I VRIJEME PROVOĐENJA AKTIVNOSTI RADIONICE-PROJEKTA    

Dom RIKO MILEVOJ - Vinež: četvrtkom od 15.00 do 17.00 sati

 

GODINA OSNUTKA

2000.

 

DOB I BROJ IZRAVNIH KORISNIKA RADIONICE-PROJEKTA KOJI SU DOSAD SUDJELOVALI U AKTIVNOSTIMA I KOLIKO IH TRENUTNO SUDJELUJE U RADIONICI-PROJEKTU

Polaznici radionice su uglavnom lokalni žitelji, osnovnoškolske dobi, od 1. do 8. razreda osnovne škole, povremeno sa ponekim polaznikom vrtićke i srednjoškolske dobi (isključivo nakon provedene opservacije i testiranja radnih i kreativnih sposobnosti). Od 2000. do 2018. godine u radionici je sudjelovalo preko 180 korisnika od kojih mnogi više godina za redom sudjeluju u radu Likovne radionice VINEŽ.
Trenutno je u radionicu uključeno 14 korisnika.

  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.