Održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina

Objavljeno . U kategoriji VIJESTI

Jučer je u Velikoj vijećnici Grada Labina održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina. Tema sjednice bila je „Digitalno nasilje“ (cyberbullying). Na sjednici su održane prezentacije osnovnih škola Matije Vlačića  i „Ivo Lola Ribar“ Labin te Srednje škole Mate Blažine Labin.

U okviru aktualnog sata mladi vijećnici su postavljali vijećnička pitanja predstavnicima Gradske uprave Grada Labina. Pored mladih vijećnika sjednici su prisustvovali i učenici Srednje škole Mate Blažine koji su u okviru europskog projekta THIN LINE bili u posjeti Gradu Sandnesu (Norveška). Oni su predstavili projekt i prezentirali video uradak snimljen u Norveškoj.

Kroz power point prezentacije mladi vijećnici obradili su pojam digitalnog nasilja, koje su prednosti, a koji nedostaci Interneta. U pripremi materijala za sjednicu mladi vijećnici proveli su ankete među učenicima u svojim školama. Iznijeli su savjete roditeljima, djeci i mladima kako pokušati spriječiti digitalno nasilje i kome ga prijaviti. Predložili su što se sve može učiniti na lokalnoj razini kako bi se ukazalo na problem digitalnog nasilja, koji je svakim danom sve veći: edukacija djece i mladih, roditelja i nastavnika (razna predavanja, radionice), izrada plakata i tiskanje letaka, organiziranje aktivnosti pod nazivom Reci NE digitalnom nasilju (debate, okrugli stolovi, marševi), sudjelovanje u projektu „Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na Internetu“ kampanja protiv govora mržnje na internetu u svim oblicima, sa posebnim fokusom na djecu i mlade te tematski satovi razrednika.

Zaključeno je da će mladi vijećnici rezultate prezentacije i ankete predstaviti u svojim školama vijećima učenika i vijećima roditelja i predloženo je da osnovne i srednja škola temu digitalnog nasilja ugrade u svoje godišnje kurikulume.

Predstavnici Udruge za mlade Alfa Albona prikazali su prisutnima kratki film o dostupnosti podataka koje objavljujemo na društvenim mrežama, a kojim se željelo upozoriti mlade na veći oprez kod korištenja Interneta. Film se može pogledati na poveznici http://www.takethislollipop.com/

Sjednici su prisustvovali Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika, Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju, Donald Blašković, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Bruno Hrvatin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Loreta Blašković, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i opće poslove, Edi Juričić, ravnatelj Osnovne škole  Matije Vlačića Labin, Miro Alilović, ravnatelj Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin, Boris Šumberac, član Savjeta mladih Grada Labina, Alen Halilović i Borjan Batagelj, predstavnici Udruge za mlade Alfa Albona Labin te voditeljice Gradskog vijeća mladih osnovnih škola i Srednje škole.

Prilog
Digitalno nasilje (cyberbullying) - OŠ Matije Vlačića Labin.pdf - veličina - 927.43 KB
Elektroničko nasilje - OŠ Ivo Lola Ribar Labin.pdf - veličina - 1.49 MB
Digitalno nasilje - SŠ Mate Blažine.pdf - veličina - 2.15 MB

  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.