• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Mladi gradski vijećnici na prijemu kod gradonačelnika

Objavljeno .

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenog u cijelom svijetu kao spomen kada je 1959. godine Generalna Skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, te Dan kada je – trideset godina poslije – 20. studenog 1989., usvojila i Konvenciju o pravima djeteta. To je dokument koji predstavlja temelj za bolji život djece i najšire prihvaćeni akt o ljudskim pravima na svijetu.

Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika tim je povodom u četvrtak primio članove Gradskog vijeća mladih iz osnovnih škola Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar“ te Srednje škole Mate Blažine, predstavnike Vijeća učenika osnovnih škola te djecu polaznike Centra „Liče Faraguna“.

Upravo 20. studenog prošle godine Labin je dobio status, počasni naziv „Labin-grad prijatelj djece“  što je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece.


  

Grad Labin kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za lakše i bezbrižnije odrastanje djece u našoj sredini. Gradonačelnik je podsjetio kako se našim najmlađim sugrađanima sufinancira boravak u vrtićima i produženi boravak u osnovnim školama. U dječji vrtić Pjerina Verbanac trenutno je upisano 475-ero djece, a upravo je u tijeku investicija kojom se postojeće jaslice nadograđuju dodatnim dvjema odjeljenjima za 28-ero djece, a čija je vrijednost 2,5 milijuna kuna. U sedam grupa produženog boravka uključeno je više od 150 djece iz dviju labinskih osnovnih škola. U složenim uvjetima razvoja i odrastanja djece kroz gradski Projekt Labin–zdravi grad razvija se cijeli niz aktivnosti i sadržaja gdje djeca i mladi mogu kvalitetno i kreativno provesti dio svoga slobodnog vremena kako bi izbjegli njihov boravak na ulici a oni bili manje podložni onome što ulica danas nudi.

Veliki broj djece i mladih uključeno je u sportske aktivnosti kroz 33 sportska kluba koji djeluju u gradu. S osobitim ponosom ističemo rad Gradskog vijeća mladih kroz koje mladi uče socijalne vještine, vještine komunikacije i kulturu dijaloga, a imaju i mogućnost  odlučivanja i izravne komunikacije s gradskom upravom u partnerskom odnosu. Posebno najdraža investicija koja se višestruko vraća  je ulaganje u školstvo. Ponosimo se našim vrijednim učenicima, studentima i mladim znanstvenicima. Grad Labin u sustavu stipendiranja ima 25 učenika i 155 studenata.

Gradonačelnik je napomenuo kako se upravo na dan prijema održava Svečana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u Ministarstvu socijalne politike i mladih u Zagrebu, a koju donosi Odbor za nagradu za promicanje prava djeteta čija je članica i zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan te iz tog razloga nije mogla prisustvovati prijemu.

Učesnici prijema postavljali su pitanja gradonačelniku zanimajući se pritom za razvoj labinskog sporta pa su tako otvorili pitanje obnove unutrašnjosti sportske dvorane SŠ Mate Blažine, pomoćnog nogometnog igrališta na Vinežu, natkrivanja boćališta u Labinu, što je gradonačelnik potvrdio kao prioritete u narednom razdoblju. Učenike su pozdravili i čestitali ima njihov dan ravnatelji osnovnih škola „Ivo Lola Ribar“ i Matije Vlačića te ravnateljica Centra „Liče Faraguna“ i voditeljice Gradskog vijeća mladih i vijeća učenika.

 „Upravo je  briga o djeci i mladima visoko na listi prioriteta ove gradske uprave te kontinuirano radimo na ostvarivanju prava i zadovoljavanju potreba djece i mladih.  Čestitam vam vaš dan!“, zaključno je rekao gradonačelnik.

  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova