• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Dobar odaziv žena na mamografske preglede

Objavljeno .

Na Dan narcisa 23. ožujka 2013. Grad Labin organizirao je posjetu ambulanti za prevenciju raka dojke u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Dr. Lino Peršić, Labin. Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Grudni kirurg doc.dr.sc. Fran Dobrila istaknuo kako je rak dojke ujedno i najčešći oblik karcinoma u žena u svijetu i Hrvatskoj, dok muškarci obolijevaju svega 1-2%. Apelirao je da se žene odazivaju mamografskim pregledima jer ukoliko otkriju tumor u najranijoj fazi izlječenje je gotovo zagarantirano. Posebno je apelirao na žene koje su prešle 50-tu godinu života. Naglasio je kako zene u Labinu imaju veliku prednost pred drugima što u sat vremena na jednom mjestu mogu obaviti mamografski pregled, pregled ultrazvukom i pregled grudnog kirurga koji je potpuno besplatan i može se obaviti i bez liječničke uputnice. Troškove mamografskog pregleda pokrivaju Grad Labin i općine Labinštine, a uz to, Grad Labin osigurava i sredstva za rad grudnog kirurga.
 
Dr. Lorena Brnjac, spec. radiolog, dodala je da je zadovoljna pokrivenošću žena mamografskim pregledima na području Grada Labina, odaziv žena iznad 50 godina je dobar međutim slabiji je odaziv mlađe populacije.
 
Predstavnica Lige protiv raka Labin, FerzetaOkanović, dodala je da je odaziv sugrađana na akciju Dan narcisa bio izuzetno veliki. Veseli je što su žene bile zainteresirane za akciju, uzimale su preventivne brošure, a veliki broj žena odaziva se pozivima za mamografske preglede. Posebno se zahvalila KadiriIbrišević i Milki Knežević koje već duži niz godina doniraju narcise iz svojih vrtova za akciju. No, zahvalila se i svim ostalim sugrađanima koji su darivali narcise.
 
Zdravstvena aktivnost namijenjena prevenciji raka dojke u Gradu Labinu započela je 2003. godine, kada je velikom humanitarnom akcijom nabavljen mamograf, aparat za rano otkrivanje raka dojke i novi dopler-ultrazvuk. Grad Labin i općine Labinštine nakon toga osigurale su sredstva za dodatan rad tima na mamografskim pregledima. U 2012. godini u Proračunu Grada Labina utrošeno je ukupno 41.800 kuna za mamografske preglede, odnosno izvršeno je ukupno 209 pregleda, dok je u 2013. godini planirano 63.000 kuna za tu svrhu.

 

  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.