• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

2020. - Intenzivna godina za udrugu Labin Zdravi grad

Objavljeno .

2020. godina je bila posebno intenzivna godina za udrugu Labin Zdravi grad. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznali su i odobrili sljedeće projekte: Projekt „Dobar start“ (savjetovalište za djecu, mlade i obitelj) odobren u travnju u iznosu od 100.000,00 kn, Projekt „Zajedno za inkluzivno obrazovanje“ (pomoćnici u nastavi) odobren u rujnu u iznosu od 301.000,00 kn, i najnoviji odobreni projekt „MOST – Moja mobilna starost“ (za starije osobe) odobren u prosincu u iznosu od 123.000,00 kn. Svi projekti realiziraju se uz podršku Grada Labina, ali i Istarske županije i općina Labinštine te brojnih partnera. Tim povodom u „Mikrofonu u sredini“ Radio Labina gostovale su zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i koordinatorica Labin Zdravog grada Vesna Blažina.
Udruga ima formirane dvije organizacijske jedinice: Centar+65 i Centar „Dobar start“. Centar +65 formiran je 2013. godine i nudi pomoć starijim osobama, dok je tijekom 2020. formiran i Centar za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“. Voditeljica Centra +65 je Vesna Marić, a voditeljica Centra „Dobar start“ je Hana Šiljan Bembić.
Psihologinje Centra „Dobar start“ provode individualni rad s korisnicima, pružaju podršku i savjetovanje dok je grupni rad malo odgođen radi situacije s korona virusom. Priprema se i brošura o pravima i mogućnostima jednoroditeljskih obitelji tako što su se povezali različiti dionici koji nude usluge i pomoć za jednoroditeljske obitelji na lokalnoj razini – grad Labin i općine Labinštine te Centar za socijalnu skrb. Cilj projekta je i senzibilizacija poslodavaca spram jednoroditeljskih obitelji i roditelja malodobne djece do 10 godina i promocija boljih uvjeta rada kroz poslodavce zastupljene u Gospodarskom vijeću Grada Labina. Osim toga pružaju podršku u korona krizi svakome kome je podrška potrebna. Udruga ima i 5 volontera, tri studenta psihologije, jednog dipl. psihologa i jednog dipl. socijalnog pedagoga koji pomažu u udruzi. Udruga osim zajedničkog prostora koji koriste Centar+65 i Centar „Dobar start“  ima i dva manja prostora koji će se koristiti za provođenje Terapije igrom za djecu. Jedan prostor je opremljen za terapiju igrom, a drugi će se opremiti po potrebi. Od 1. listopada 2020. otkad je službeno započelo raditi savjetovalište pa do 31. prosinca 2020. imali su 15 korisnika i odrađeno je 87 sati savjetodavnog rada. Savjetovalište je otvoreno je fiksno četvrtkom od 16 do 18 sati u prostorijama IUR-a, a informacije se mogu dobiti na mailu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonu 098 94 69 111. 
Projekt „Zajedno za inkluzivno obrazovanje“ je projekt financiranja pomoćnika u nastavi u obrazovnim institucijama na području Labina i Poreča. Sredstva su odobrena od Ministarstva znanosti i obrazovanja i njima se financira rad 7 pomoćnika u nastavi, 4 u Labinu i 3 u Poreču. Udruga je projekt prijavila zajedno s Gradom Labinom i Gradom Porečom kao partnerima te obrazovnim institucijama iz Labina i Poreča: OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin, Centar „Liče Faraguna“ Labin, OŠ Poreč i OŠ Finida Poreč. 
Ovim projektom omogućit će se učenicima s teškoćama u razvoju, kvalitetniji razvoj psihofizičkih, socijalnih  i radnih potencijala, i to za svakog učenika sukladno njihovim teškoćama i potrebama. Osim osiguravanja uključivanja pomoćnika u nastavi u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju, ovaj projekt predstavlja i umrežavanje i razvoj dobre suradnje među jedinicama lokalne samouprave na području Istarske županije, odgojno-obrazovnih ustanova i civilnog sektora. Grad Labin u školama kojima je osnivač u školskoj godini 2020./2021. ima ukupno 14 pomoćnika u nastavi od kojih se 4 financiraju preko sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanje putem udruge Labin Zdravi grad, a 10 preko Europskog socijalnog fonda putem Grada Labina.
Udruga Labin Zdravi grad kroz organizacijsku jedinicu Centar +65 se bavi uslugama pomoći starijim osobama kao što je organiziranjem prehrane (nabava i dostava gotovih obroka u kuću), nabava živežnih namirnica, nabava lijekova, podizanje recepata, organiziranje prijevoza starijih osoba. U listopadu smo zajedno sa udrugom Dodir nade iz Kršana prijavili projekt „MOST – Moja mobilna starost“ prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt nam je odobren i čeka se potpisivanje ugovora s ministarstvom. Radi se o besplatnim uslugama prijevoza starijih osoba u obavljanju njihovih redovnih aktivnosti međutim zbog epidemiološke situacije sredstva će se preusmjeriti na aktivnosti koje udruga već obavlja – organiziranje prehrane i dostava obroka, nabava živežnih namirnica, nabava lijekova, podizanje recepata, i druge aktivnosti u kojima bi troškovi prijevoza za korisnike bili besplatni. Projekt će se provoditi na području cijele Labinštine u suradnji s udrugom „Dodir nade“. Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID – 19 Udruga  Labin-Zdravi grad sa Centrom za starije osobe +65 i Udruga „Dodir nade“ spojit će svoje kapacitete kako bi se pružila adekvatnija i  pravovremena skrb. Većina korisnika živi u samačkom domaćinstvu, te im je potrebna određena pomoć zajednice u rješavanju problema prilikom zadovoljavanja njihovih svakodnevnih potreba. Starija populacija uz sve probleme ima i specifične zdravstvene i socijalne potrebe, a nisu u stanju organizirati skrb o sebi bez pomoći odgovarajućih institucija ili udruga, a posebice onih na izoliranim područjima i mjestima stanovanja. Tako organizirane usluge omogućile bi starijim osobama što duži ostanak u vlastitom domu. Pravodobnom pomoći ovi ljudi mogu ostati u svojim domovima, u kojima se osjećaju ugodno i sigurno. Suradnjom relevantnih sektora i institucija trebali bi se riješiti navedeni socijalni problemi te pomoći starim ljudima da ostvare svoja prava. Sam projekt senzibilizira svijest lokalne zajednice da su te osobe posebna rizična skupina koja zahtijeva pažnju i skrb cijelog društva.
 
  • 01
  • istra
  • grad_labin
  • ministarstvo za demografiju
  • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.