• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Zelene navike: Educirano više od 450 učenika osnovnih škola Labinštine

Objavljeno .

U sklopu edukativnih aktivnosti u sklopu projekta Zelene navike za polaznike osnovnih škola Labinštine, do sada je održano ukupno 35 radionica u 8 osnovnih škola kojima je prisustvovalo više od 450 učenika svih razreda. Edukativne aktivnosti obuhvaćale su prilagođene programe i prezentacije za svaki pojedini uzrast, s naglaskom na savladavanje tematike nastanka otpada, posljedicama njegova utjecaja na okoliš, te mogućnostima za izbjegavanje nastanka problema i propisnog zbrinjavanja otpada. 
 
Prema reakcijama učenika, najzanimljiviji dio predavanja je bila korelacija današnjeg stila života te  naših djedova i baka koji su svaki predmet koristili do kraja njegova životnog vijeka, dok se danas predmeti poput odjeće ili obuće odbacuju čak i kada su još uvijek ispravni i cjeloviti. 
 
Jedna od zanimljivijih tema radionica su također bili razgovori s učenicima na temu otpada od hrane te pripreme hrane za koji su naučili da se može kompostirati u domaćinstvima uz pomoć kućnih kompostera. Zajednički zaključak polaznika je taj kako su naši djedovi i bake s biootpadom gospodarili pažljivije od današnjih generacija te su od istog proizvodili kompost ili su njime hranili domaće životinje. Također, zaključili su kako otpad uopće ne bi trebao biti veliki problem u okolišu, te kako će njihove generacije zasigurno bolje gospodariti istim od današnjih. 
 
Osim samih radionica, u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada (od 16. do 24. studenog) škole će odabrati najbolje uratke izrađene od recikliranih proizvoda, a koji će biti prezentirani na završnoj izložbi. Najbolji radovi učenika bit će nagrađeni po kategorijama; umjetnička vrijednost, funkcionalna vrijednost i inovacija.
 
Nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu” je Grad Labin u suradnji s Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kuna. Odobrena bespovratna sredstva Kohezijskog fonda iznose 496.237,25 kuna, a sredstva Fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu iznose 52.542,77 kuna.
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.