• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Održana 1. sjednica Gradskog vijeća mladih u novom sazivu

Objavljeno .

Jučer je u Gradskoj knjižnici Labin održana 1. sjednica Gradskog vijeća mladih u novom sazivu. Gradsko vijeće mladih djeluje već 16 godinu zaredom u okviru projekta Labin Zdravi grad, a čini ga 21 vijećnik izabran u svakom razrednom odjeljenju od petog do osmog razreda u Osnovnoj školi  «Ivo Lola Ribar» i Osnovnoj školi Matije Vlačića, te u Srednjoj školi Mate Blažine. Sjednicu je vodila Federika Mohorović Čekada, zamjenica Gradonačelnika Grada Labina, a prisustvovali su gradski vijećnici, pročelnici upravnih odjela Gradske uprave, ravnatelji osnovnih škola, članovi Savjeta mladih, koordinatorica projekta Labin Zdravi grad Vesna Blažina Hatić, voditelj Narodnog muzeja Vedran Kos i ostali zainteresirani građani.
 
Sjednicu Vijeća saziva gradonačelnik Grada Labina koji obavlja funkciju predsjednika Vijeća dok je potpredsjednik Vijeća biran iz redova vijećnika. U slučaju nemogućnosti prisustvovanja gradonačelnika, mijenja ga jedan od zamjenika.
 
Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika zahvalila se svim vijećnicima, njih 21, na prisustvu i čestitala im na funkciji. „Vaš dolazak i prisustvo ovoj sjednici pokazuje da ste odgovorno shvatili vašu dužnost i mogućnost utjecaja svakog pojedinca na razvoj svoje lokalne zajednice. Ovo vijeće osnovano je u cilju uključivanja mladih u javni život Grada Labina i vjerujem da ćete potaknuti brojna pitanja i predložiti mjere za unaprjeđivanje položaja mladih.“, naglasila je.
 
Ispred Gradskog vijeća mladih za potpredsjednicu vijeća izabrana je Elena Miletić, dok su u radno predsjedništvo odabrani Noa Bertović iz Srednje škole Mate Blažine, Paola Vlačić iz Osnovne škole Matije Vlačića i Barbara Vozila iz Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“. Nakon odabira potpredsjednika i radnog predsjedništva Gradskog vijeća mladih, članovi vijeća krenuli su s izlaganjem na temu „Labinske povijesne ličnosti – Matija Vlačić Ilirik, Giuseppina Martinuzzi i rudar“. Osnovna škola Matije Vlačića istražila je pisanu povijesnu građu o velikanu labinske povijesti, reformatoru i povjesničaru po kojem je i dobila ime. Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ obradila je život labinske učiteljice, spisateljice, pjesnikinje koja je život posvetila borbi za najsiromašnije, radnike i seljake Giuseppine Martinuzzi, dok su labinski srednjoškolci iz Srednje škole Mate Blažine izlagali na temu povijesne ličnosti rudara s posebnim naglaskom na sindikalnog vođu i vođu štrajka rudara iz 1921. Giovannija (Ivana) Pippana. Izlaganja su bila vrlo iscrpna i zanimljiva uz mnogo istraživačkog rada, a mjere i zaključci izlaganja dali su dobre temelje za daljnji rad.
 
Posljednja točka dnevnog reda bila su vijećnička pitanja na koja su redom odgovarali pročelnici gradskih upravnih odjela. Vijećnička pitanja dotakla su se zgrade bivše apoteke u Starom gradu i njene obnove, osvjetljavanja šohta i spomenika rudaru borcu, uključivanja labinskih povijesnih ličnosti Matije Vlačića Ilirika, rudara i Giuseppine Martinuzzi u turističku ponudu grada, socijalnog programa Grada Labina, urbanističkog plana uređenja naselja Prtlog, postavljanja online multimedijalnih vodiča za najatraktivnije znamenitosti grada, održavanja norijade labinskih srednjoškolaca, produljenja trajanja školske marende, izgradnje shoping centara te nagrađivanja darovitih učenika, sudionika državnih i većih natjecanja.
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova