• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

Kvalitetno pisanje životopisa i predstavljanje na razgovoru za posao

Objavljeno .

9 osnovnih pravila pisanja životopisa 
Prije nego što dođete do samog razgovora za posao potrebno je pripremiti životopis i zamolbu. Koja je razlika između životopisa i molbe? 
Životopis je uvijek isti bez obzira na koje radno mjesto se prijavljujete. Molba sadrži naslov na koje radno mjesto se prijavljujete i obrazloženje zašto se prijavljujete i kako udovoljavate uvjetima. 
Životopis je prvi dojam koji ćete ostaviti na poslodavca pa pazite na osnovna pravila kod pisanja životopisa:  
1.Pogledajte primjere životopisa i molbi na internetu i koristite standardizirane obrasce. 
2.Provjerite je li sve gramatički točno i zamolite nekoga da pročita Vaš životopis prije nego što ga pošaljete. 
3.Životopis mora biti odgovarajuće dužine: najbolje jedna stranica, najviše dvije za duži radni staž. 
4.Izbjegavajte nepotrebne informacije ili nejasan životopis (nemojte pisati državljanstvo, bračno stanje...). 
5.Upotrijebite samo jedan font, različitih veličina za naglašavanje različitih dijelova teksta. 
6.Pazite da Vam se jedno poglavlje ne prelama na dvije strane. 
7.Nemojte koristiti mailove koji izgledaju neprofesionalno (npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ). Mail adresa treba biti u formi ime.prezime@ i nakon toga mail provider:  @gmail.com; @yahoo.com; @net.hr. 
8.Ako Vaš životopis ima sliku koristite samo portret u profesionalnoj odjeći s neutralnom pozadinom. 
9.Pošaljite životopis i zamolbu čim prije, na početku natječaja, tako imate više šanse da Vaš životopis bude zamijećen. 
  
  
Kako se predstaviti u najboljem svijetlu na razgovoru za posao 
  
Nakon što ste pripremili životopis i zamolbu vrijeme je da se pripremite za razgovor za posao. Prije samog razgovora proučite firmu (pogledajte njihovu web stranicu) i posao (pročitajte još jednom opis posla) te razmislite unaprijed zašto ste baš Vi dobar kandidat za posao koji se nudi. Neka od pitanja na razgovoru sigurno će biti vezana za to. Isto tako razmislite o Vašoj motivaciji i Vašim postignućima, o Vašem načinu rješavanja problema, komunikaciji i  timskom radu. Kako biste se bolje pripremili pronađite najčešća pitanja na internetu i pokušajte odgovoriti na njih. Razmislite i o Vašoj očekivanoj plaći jer će Vas to vjerojatno pitati. Proučite adresu gdje će odvijati razgovor i dođite 10-15 minuta prije. Nikako si nemojte dozvoliti da kasnite jer to šalje jako lošu poruku. Tijekom razgovora budite opušteni, sigurni u sebe ali ne bahati. Kod rukovanja gledajte sugovornika u oči i održavajte kontakt očima tijekom cijelog razgovora. Dobro je da si osvježite znanje jezika. Na kraju će Vas poslodavac vjerojatno pitati imate li Vi pitanja. Pripremite si pitanja o opisu posla, kompaniji, organizaciji rada te početku posla. To pokazuje Vašu zainteresiranost i pripremljenost. 
  
  
 Smiljana Hrvatin, dipl.psiholog-prof.
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova