• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

ODRŽANA 24. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA MLADIH GRADA LABINA

Objavljeno .

U ponedjeljak 06. lipnja 2016. godine u prostorijama Velike vijećnice Grada Labina s početkom u 17,00 sati održana je 24. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina.
Sjednici su prisustvovali Eni Modrušan, zamjenica Gradonačelnika Grada Labina, Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju, Loreta Blašković, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu, Donald Blašković, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Labin, Edi Juričić, ravnatelj Osnovne škole Matije Vlačića Labin, Renata Kiršić, predsjednica Savjeta mladih Grada Labina, Sanja Šimunjak i Davor Đurašin predstavnici Policijske postaje Labin, Kristina Pucić, predstavnica Centra za socijalnu skrb Labin, Silvija Kos Pifar predstavnica Turističke zajednice Grada Labina, Gracijela Čekada, Nada Križanac, Mevlida Kudić  i  Ana Trdoslavić, predstavnice  umirovljenika Grada Labina, voditeljice Gradskog vijeća mladih osnovnih škola i Srednje škole. 
U aktualnom satu mladi gradski vijećnici postavljali su vijećnička pitanja. Mladi su pitali: „Postoji li mogućnost zapošljavanja jednog rehabilitatora – logopeda za labinske osnovne škole. Potreba je velika jer raste broj djece s poteškoćama u govoru i čitanju.?“, Pristup marketu kraj hotela „Amfora“ u Rapcu trebalo bi bolje urediti za osobe s posebnim potrebama. Primjetili su da  postoji stepenica koja predstavlja barijeru za invalidska kolica koju bi trebalo ukloniti.  Predložili su model iznajmljivanja bicikla koji je zaživio u drugim sredinama.  Po uzoru na veće gradove predlažu postavljanje solarnih klupa u parkove Labina i Rapca na kojima se može puniti mobitel i koristiti besplatan WI-FI.Postavili su i pitanje da li je odabran izvođač radova i nadzorni organ za izgradnju pomoćne sportske dvorane i hoće li izgradnja započeti krajem školske godine 2015/2016. kako je najavljeno. Može li se uvesti zabrana parkiranja odmah do pješačkog prijelaza koji se nalazi nasuprot poligonu na Katurama? Ističu da je pješački prijelaz nepregledan za vozače koji idu iz smjera policije prema Katurama jer je parkiranje dopušteno odmah do pješačkog prijelaza pa vozači zbog parkiranih automobila ne vide pješaka koji je već stupio na pješački prijelaz. Također, predlažu osvjetljenost pješačkog prijelaza.  Postoji li mogućnost da Grad raspiše Javni poziv za prijam polaznika stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za radno mjesto – koordinator europskih projekata u području odgoja i obrazovanja. Smatraju da bi takva osoba bila značajna potpora vrtiću i školama u pronalaženju i prijavi europskih projekata. Planira li Grad organizirati  aktivnosti za mlade/srednjoškolce tijekom ljeta? . Predlažu osnivanje Škole za roditelje, osobito mlade roditelje koji su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, organiziranje predavanja, priprema za roditeljstvo i odgoj djece.
Na sva postavljenan postavljena pitanja mladim vjećnicima odgovarali su Zamjenica gradonačelnika i pročelnici Upravnih odjela.
Vijećnici iz Srednje škole Mate Blažine predstavili su  prvi dio EU Projekta Erasmus + K1 – Mobilnost mladih na temu „Sigurna djeca u sigurnom gradu“ koji se odvijao u Norveškoj od 27. travnja do 03. svibnja 2016. godine. Projektom su predviđena dva susreta u trajanju od sedam dana. To je volonterski projekt koji ima za cilj obilazak grada na mjestima gdje se sakupljaju mladi pokazujući za njih brigu i odgovornost te na taj način sprečava se nasilje, kriminal i vandalizam. Projekt je u Norveškoj uveden 1997. godine  i od tada se nasilje, kriminal i vandalizam smanjio za 50 %. . Cilj Projekta je uvođenje slične  patrole i u Gradu Labinu..
Mladi vijećnici iz Osnovne škole Matije Vlačića Labin obradili su temu: Pogled u budućnost turizma“ i „Cikloturizam“ .Pripremili su prezentaciju turizma i pohvalili postojeće sadržaje ali  i istaknuli neke nedostatke, ali  smatraju da nedostaje glazbenih događaja i drugih kulturnih manifestacija. Istaknuli su  manjak prostora za mlade i sportsku rekreaciju. Predložili su otvaranje muzeja pomorstva i starih fotografija Rapca, više ljetnih koncerata za mlade. Obradili su temu „Cikloturizam“ koji može popuniti kapacitete  cijelu sezonu, a pogotovo pred i posezonu.  Uslijed rasta svjesnosti o zdravom životu, cikloturizam dobiva na važnosti i naše područje ima veliki potencijal.
Tema Gradskog Vijeća mladih Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin bila je „Kvaliteta života građana treće životne dobi u Labinu“. Mladi vijećnici su istražili tko su građani treće životne dobi, što Grad Labin nudi građanima treće životne dobi, koje aktivnosti provode u sklopu Centra +65. Zaključili su da građani treće životne dobi u Labinu imaju slične probleme kao i mnogi građani te dobi u RH, a to su vrlo male mirovine. Mnogi građani te dobi žive sami pa su im usluge  i pomoć kao što nudi Centar +65 i više nego potrebni. Labin nastoji biti grad po mjeri građana treće životne dobi, organizira rekreaciju, druženja, ali predlažu i da se organiziraju posjete kazalištu, te da se poveća broj radionica za tu dob. Apeliraju na veću angažiranost građana u Centru +65 zbog manjka volontera, a velikom broju građana je  pomoć potrebna.
Zamjenica gradonačelnika je zahvalila mladim vijećnicima i njihovim voditeljicama na uloženom trudu i kvalitetnim prezentacijama i prijedlozima koji će biti proslijeđeni upravnim odjelima , kako bi ih  ugradili u svoje programe rada.
 
  • grad_labin
  • istra
  • mrezazdravihgradova
  • ministarstvo za demografiju

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 866-815 ili 852-523    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.