• img1
 • img1
 • img1
 • img1
 • img1

Savjetovalište za prehranu

Objavljeno .

PODRUČJE RADA

 

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije je u 2017. godini s radom započelo Savjetovalište za prehranu. Savjetovalište predstavlja integriranu djelatnost. Osim magistre nutricionizma koja provodi osnovne aktivnosti Savjetovališta, u njegov rad su uključeni i epidemiolozi, specijalisti školske medicine i psiholozi. Usluge Savjetovališta su besplatne za sve naše žitelje. Posebna pozornost našeg Savjetovališta je usmjerena prema djeci, učenicima i mladima, ali svoje potrebe u Savjetovalištu ostvaruju i odrasli, sportaši i rekreativci te građani starije životne dobi. Savjetovalište ima županijski karakter i namijenjeno je svim stanovnicima Istarske županije s naglaskom na dio populacije sa posebnim prehrambenim potrebama i zdravstvenim problemima vezanim za prehranu. Osim pretilih osoba koje su posebno u riziku (pretilost kao globalni javnozdravstvenim problem), pokazalo se da potrebu za savjetovanjem imaju i osobe s rizicima za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, kronične upalne bolesti crijeva, rekonvalescenti nakon velikih operativnih zahvata uslijed zloćudnih bolesti te osobe sa brojnim drugim kroničnim nezaraznim bolestima. U Planu za zdravlje i socijalno blagostanje građana Istarske županije od 2017. do 2020. godine, definiran je novi sveobuhvatni županijski javnozdravstveni prioritet Promocija zdravlja, prevencija i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti. Savjetovališni rad je središnja aktivnost u sklopu navedenog prioriteta.

 

CILJEVI RADIONICE-PROGRAMA

 

Glavni cilj: Pružanje savjetovališnih usluga (pravilna prehrana, promocija tjelesne aktivnosti, psihološka podrška) u cilju usvajanja zdravih životnih navika.

 

Specifični ciljevi:

 

 1. Edukacija o pravilnim prehrambenim navikama (za sve uzraste)
 2. Savjetovališni rad s osobama koje boluju od različitih kroničnih nezaraznih bolesti koje zahtijevaju dijetoterapiju te individualan pristup
 3. Grupni rad s roditeljima i djecom, mladima te osobama starije životne dobi
 4. Medijske aktivnosti, promoviranje savjetovališta kroz promociju zdravog načina života i prevenciju bolesti
 5. Održavanje radionica, stručnih predavanja, tribina
 6. Kreiranje raznih promotivnih materijala te raznih javnozdravstvenih programa
 7. E-savjetovanje
 8. Suradnja sa zdravstvenim, odgojnim, obrazovnim i sportskim ustanovama, te udrugama u cilju promicanja zdravih životnih navika

 

 

PODACI O DOSADAŠNJEM RADU, AKTIVNOSTIMA I REZULTATIMA

 

Od početka 2018. godine kad je započeo rad Savjetovališta u Labinu, prošlo je više od 45 korisnika, te se održalo preko 80 nutricionističkih savjetovanja. Prema definiranoj dinamici rada Savjetovalište za prehranu djeluje dvaput mjesečno, srijedom. Najčešći razlog dolaska je zbog prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Do danas ostvarene su brojne uspješne suradnje s dječjim vrtićima i drugim institucijama na području grada Labina i okolice (DV Pjerina Verbanac, DV Kockica, SŠ Mate Blažina, Rockwool).

KOJE SADRŽAJNE CILJEVE BI SUDIONICI RADIONICE-PROGRAMA ŽELJELI POSTIĆI

Usvajanje zdravih životnih navika s posebnim naglaskom na pravilnu prehranu.

KOJIM SE METODAMA RADIONICA – PROGRAM SLUŽI

U Savjetovalištu za prehranu provodi se individualni pristup u cilju očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika (antropometrijsko mjerenje, analiza sastava tijela, analiza nutritivnog statusa, izrada programa prehrane, edukacija o prehrani, nutritivna prevencija bolesti).

MJESTO I VRIJEME PROVOĐENJA AKTIVNOSTI RADIONICE-PROGRAMA

Aktivnosti se odvijaju u prostorijama Službe za epidemiologiju na adresi Sv. Mikule 2, (Istarski domovi zdravlja, ispostava Labin).

GODINA POČETKA

2018.

DOB I BROJ IZRAVNIH KORISNIKA RADIONICE-PROGRAMA

VODITELJICE

Ime i prezime: Nina Penezić Blažević,mag. nutr., Katja Pilar, mag. nutr. i Olga Dabović Rac, dr. med.

Stručna sprema: magistre nutricionizma i spec. epidemiolog

Radno mjesto voditeljice: Nina Penezić Blažević, voditeljica Odjela za promicanje zdravih životnih stilova i Olga Dabović Rac, voditeljica Odjela za rano otkrivanje bolesti u Službi za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Godine iskustva u projektu LZG: dugogodišnje iskustvo u programima promicanja zdravlja

Kontakt e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kontakt telefon: 052/529 022; 099 380 4545

 • 01
 • istra
 • grad_labin
 • ministarstvo za demografiju
 • mrezazdravihgradova

Udruga Labin-Zdravi grad je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Svojim idejama, prijedlozima, znanjem obratite nam se na:

Labin Zdravi grad   /   Titov trg 11, 52220 Labin   /   tel: 099 262 2653    /   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.